Ik dienu dažādojiet savu uzturu
Galvenās pārtikas produktu grupas ikdienas uzturā var attēlot dažādos veidos, tostarp kā uztura piramīdu vai pēc šķīvja principa. Mūsdienās galvenās pārtikas produktu grupas biežāk attēlo, izmantojot šķīvja principu:
- 1/2 no šķīvja tiek piepildīta ar dārzeņiem un augliem;
- 1/4 daļa tiek piepildīta ar graudaugiem;
- 1/4 daļa tiek atvēlēta olbaltumvielas saturošiem produktiem;
- šķīvja centrā ir izveidota vismazākā daļa, kas apzīmē taukus un eļļas, ko izmanto ēdienu pagatavošanā.
Savukārt saldumi un neveselīgas uzkodas parasti tiek attēlotas ārpus uztura šķīvja, tādējādi norādot, ka tādi produkti uzturā iekļaujami tikai atsevišķās reizēs. Papildus ir jālieto ūdens.
Centieties uzturā iekļaut vairāk augu izcelsmes pārtikas produktus. Pasaules Veselības organizācija rekomendē ik dienu lietot uzturā augļus un dārzeņus, kas samazina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, kā arī atsevišķām onkoloģiskām slimībām.
Ar veselīgu uzturucilvēka organisms uzņem visas nepieciešamās uzturvielas un papildu vielas, tāpēc uztura bagātinātāju veidā tās uzņemt nav nepieciešams. Individuāli izvērtējot jūsu veselības stāvokli un dzīvesveida paradumus, jūsu ārstējošais ārsts papildus var rekomendēt vai ieteikt lietot D vitamīnu ziemas sezonā, zivju eļļu sirds veselības profilaksei, vai citus uztura bagātinātājus.
Šajā rakstā tika citēts "Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem", ko sagatavoja Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti: https://www.esparveselibu.lv/ un https://www.spkc.gov.lv/lv .